We are hiring!

Apply now

Need help? Ask an expert

01540 673 648

My lightbox (0)
Add products to lightbox to review choices & request samples

When Strathclyde University 5th Year Architecture students Daniel Tyler and Angus Ritchie contacted us about their entry in this year’s pilot “Scenic Routes” projects – we were keen to find out more. The Scottish Scenic Routes initiative was launched in 2013 by the Scottish Government, and initially aims to take advantage of the spectacular scenery along Scotland’s roads network.  These pilot projects were selected via a design competition open to recently graduated/qualified architects and landscape architects.  Entrants to the competition were given the brief of designing a viewpoint or viewing platform close to a roadside, in order to improve the travelling experience of people using that scenic route.

The boys chose a stunning site at Balquhidder, Loch Voil to place their design, with the backing of the Loch Lomond and Trossachs National Park who provided various channels of support.  Daniel appropriately described the lookout as an “interesting intervention in the landscape”.

Having seen the ambitious initial plans, and having absorbed the energy and enthusiasm that the young architects had for this project, we were delighted to support them with the provision of the specialist timber they required for their “lookout”.  Based on their needs, we recommended our thermally modified hardwood due to its exceptional stability and durability properties, plus its attractive warm-brown colour.  The timber was dressed in-house to 24 x 24mm sections and it is these small, exact dimensions that have been used to provide the strong, precise framework shown in the photos above.

During their project development, Daniel and Angus paid a visit to Russwood and spent an afternoon with our MD, John Russell.  As well as seeing their completed order packed, wrapped and ready for delivery, the boys learnt a bit more about our company and our unique passion for high quality timber products.

We are delighted to have contributed in a small part to the success of this project.  Daniel and Angus have created a stunning design with a particularly innovative and appropriate use of our thermally modified hardwood.  We are always keen to support young architectural talents in any way that we can and the boys have surpassed all expectations by coming up with something that makes you stop and say wow!  You can see a short video of their stunning project here: