Need help? Ask an expert

01540 673 648

My lightbox (0)
Add products to lightbox to review choices & request samples

Nestled in a beautiful woodland setting, Aberdeen University’s new nursery would certainly be a welcome surprise for any young explorer.

Designed by BMJ Architects, the space makes the most of the natural wilderness on its doorstep by blurring the boundaries between inside and out. Strong visual links have been created between internal and external spaces, encouraging the children to enjoy hands-on learning in an outdoor setting.

Carefully considered design features include an internal open street linking play spaces, ‘hold-open’ devices on doors and de-scaled elevations, all of which encourage children to take ownership of their environment. Meanwhile, Narnia doors and playful signage bring a fun element to this unique space.

Chameleon sheet metal cladding panels create an inviting entrance to the nursery, while the use of Scotlarch® timber cladding help to synthesise the building with its woodland context. Of course, the best design must be functional as well as beautiful, and the finished building boasts a Passivhaus construction and high performing Val-U-Therm kit, resulting in EPC A+ rating. 

The finished building not only offers a warm and safe space for staff, parents and children, but an inspirational home from home for inquisitive young minds.

Products Used