Need help? Ask an expert

01540 673 648

My lightbox (0)
Add products to lightbox to review choices & request samples

Set on the exposed Girvan coast in South Ayrshire, Carrick Leisure Centre combines utilitarian design with durable natural materials, for a striking end result.

The rectangular shaped building is clad in Russwood Siberian larch, which wraps around the structure, creating a protective hood for the entrances on the east and west elevations. These walls are angled and clad in vertical black painted timber to draw visitors towards the entrance. The building houses a 25m swimming pool, gym, fitness studio, soft play area, café and changing rooms, dubbed ‘The Quay Zone’ for its coastal setting.

A large window in the upper floor façade allows light to flood into the gym, whilst studio spaces have projecting feature windows. Low level glazing provides natural light to the pool, with integral fins employed to minimise glare.

Russwood larch cladding adds a softness to the otherwise harsh harbour landscape and simple aesthetic of the building. The timber is ideally suited to a marine environment, being natural, durable and weathering to a silvery grey that will complement the landscape.

The Quay Zone was designed by Norr and built by Morrisons Construction for South Ayrshire Council. Norr commented: “Russwood offered professional expertise and advice for the Carrick Leisure Centre project to allow us have a high quality external finish that sits nicely within its surrounding environment.”

 

Products Used