Need help? Ask an expert

01540 673 648

My lightbox (0)
Add products to lightbox to review choices & request samples

Health and wellbeing are at the heart of North Ayrshire Council’s vision for the regeneration of Irvine town centre, and its new development on Quarry Road provides a striking welcome. Designed by Anderson Bell + Christie Architects with Clark Contracts being the main contractor, the building provides office spaces for a local leisure company, and will be coupled with sports and leisure facilities in future phases. The masterplan will provide safe landscaped routes to the local park and town centre.

The design of the building developed from its massing, with a sloping roof designed to create large and dynamic internal spaces which possess an abundance of natural light and ventilation. The building’s orientation to the north allows for ambient natural light and provides a south-facing area of roof for Photovoltaic panels.

Russwood’s SILA A/B® grade Siberian Larch was selected in rhomboid shaped profile RW014 for the vertical and horizontal cladding, providing a high quality and cost effective material that softens the brickwork, adding a rich textured finish that is enhanced by matching larch louvres and glulam fins. Finally, Russwood’s innovative secret fix Fassadenclip® provides flexibility, allowing the cladding to be removed and repositioned should the building need to be extended, and giving a sleek seamless finish.

The Architect said: “Russwood visited our office in Glasgow to discuss the project, which was very helpful. The process of looking at samples and discussing ideas in person greatly assisted the design process. They provided invaluable technical support throughout, in the form of detailing advice and specifications. It was great to know that their advice and support was just a phone call away.”

Products Used