Need help? Ask an expert

01540 673 648

My lightbox (0)
Add products to lightbox to review choices & request samples

In the London hamlet of Stoke Newington, known for its generous open green spaces, the owners a terraced property on Yoakley Road envisioned replacing their small kitchen with a larger open space that engages with their garden.

The result is a new timber-clad volume, set back from the rear of the existing terrace. Designed by architects Bradley van der Straeten Architects, this has created a new courtyard that allows the light to flood into the property’s existing ground floor, enlarging the new kitchen into a larger space achieved by relocating the ground floor bathroom into a new upstairs extension.

The lap method of the larch cladding is inspired by Scandinavian boat-houses, while the lightweight timber walls contrast with the local space to unify old and new.

As well as opening up to natural light and creating two sides of outdoor space accessible from the new kitchen, the extension also creates a private outdoor space that isn’t overlooked by neighbours.The innovative aspect of the design meant that most of the new construction remains separate from the existing fabric of the building for minimum impact on the existing property and the rest of the terrace alongside it.

Products Used